Přípravky s vitamínem K

Vitamín K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. To znamená, že tělo si jej může nahromadit a neodvádí jej pryč močí, jako je tomu u vitamínů rozpustných ve vodě.
Vitamín K je mnohosložkový, jedná se vlastně o soubor těchto tří vitamínů - K1, K2 a K3. Vitamíny K, také nazývané jako protikrvácivé, jsou důležité pro správnou srážlivost krve. Dále obecně vitamín K napomáhá stavbě silných a zdravých kostí a k jejich mineralizaci.

Tvorba a příjem vitamínu K: Tělo si dokáže samo vytvořit vitamín K. Přesněji vitamín K2 je tvořen střevní mikroflórou ve střevech. I přesto je dobré přijímat vitamín K v potravinách.

Mezi zdroje vitamínu K patří 

  • zelenina (kapusta, špenát, zelí, květák, brokolice)
  • luštěniny
  • rostlinné oleje
  • pistácie
  • játra

Díky tomu, že je tělo schopné vitamín K v určité míře samo vytvářet a v potravinách je také hojně zastoupen, dochází k nedostatku vitamínu K v těle poměrně málo. Pokud k němu už dojde, tak se nedostatek tohoto vitamínu projevuje zpomaleným sražením krve. Nedostatek se také může projevovat častou tvorbou modřin.

Deficitem vitamínu K mohou trpět i kojenci, kteří nemají ze začátku života dostatečně vyvinutou střevní mikroflóru, která by byla schopná sama produkovat vitamín K.

Pokračovat

Nejprodávanější v kategorii


Načítám

OK
Zpracovávám