Zázračný kurkumin v ajurvédě

Trávení Péče o tělo Pohyb Imunita Zdraví z přírody Superpotraviny

"Existuje rostlina, která má všechny vlastnosti pravého šafránu, stejně jako barvu, ale opravdový šafrán to není. Je držena ve veliké úctě a je součástí všech jejich pokrmů,“ napsal ve 13. století ve svých zápiscích z cesty do Číny Marco Polo a měl na mysli kurkumu! Pojďme si o tomto, v mnoha ohledech zázračném, koření říct trochu víc.

Zázračný kurkumin v ajurvédě

Co je kurkuma?

Kurkuma neboli indický šafrán je koření, které se získává ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého. Neobejde se bez něj žádné dobré kari a také je jednou z nejznámějších, nejpoužívanějších a nejvíce zkoumaných surovin na světě.

Hlavní biologicky aktivní složkou kurkumy je kurkumin. Ten je jednak oblíbeným barvivem, hojně využívaným například při výrobě rtěnek, zároveň je i oblíbenou surovinou v potravinářském průmyslu, kde velmi často nahrazuje dražší šafrán. Je také roky prověřeným prostředkem lidové medicíny, zejména tradiční indické ajurvédy.

Kurkumin a jeho účinky

Západní medicína se zkoumáním kurkuminu začala zabývat poměrně nedávno pro jeho zajímavé účinky: může přispívat k normální činnosti kloubů, jater, přirozenému stavu pokožky, nebo normální funkci nervového systému. Rovněž je ceněn pro své antioxidační účinky.

Tradiční indičtí léčitelé o jeho účincích nepochybují po staletí. Využívají ho pro jeho vlastnosti pro normální funkci trávicího systému nebo, což je také zajímavé, i jako účinný repelent proti mravencům.

Není tedy pochyb o tom, že kurkumin je se svými účinky superpotravinou, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Otázkou ovšem zůstává, zda se vydat spíše směrem západní medicíny a používat kurkumin kapsle, tablety nebo prášek, coby doplněk stravy nebo se raději držet zásad, které hlásá tradiční ajurvéda a využívat kurkumu, ať už jako koření do jídel nebo třeba ve formě odvarů.

Kurkumin a klouby

Za speciální zmínku stojí využití kurkuminu při  kloubních potížích, jako je ztuhlost, otoky nebo snížená pohyblivost. V tomto případě jsou totiž jeho účinky jistě zajímavé - jednak kurkumin léčí záněty, které jsou nejčastější příčinou problémů s klouby a zároveň jim dokáže ulevit od nepříjemných pocitů.

V tomto případě je zcela jednoznačně doporučováno využívat koncentrované preparáty. Pokud bychom chtěli ovlivnit potíže s kloubním aparátem (např. osteoartrózu), museli bychom kurkuminu konzumovat opravdu velké množství. Přírodní kurkuma je však ve vyšších dávkách pro tělo velmi těžko vstřebatelná, procento vstřebání se u jednotlivých lidí liší, ale mohou to být jen pouhé 3% látky. Flexofytol díky své vysoké vstřebatelnosti, která se blíží 100 %, doručí do organismu plných 42 mg v jedné tobolce, což je nesporně jeho přednost.

Kurkumin a ajurvéda

Kurkuma (a s ní i kurkumin) je jedním ze základních pilířů tradiční ajurvedy. Používá se pro ni označení haldi nebo haridra, je jí připisována síla Božské matky a téměř zázračné účinky se širokým spektrem využití. Mimo jiné se využívá k tomu, aby udržela balanc mezi všemi třemi dóšami, tedy energiemi Vata, Pitta a Kapha, jež tvoří naši fyziologickou konstituci a pokud jsou v rovnováze, jsme jednoduše řečeno zdraví.

Zvláště příznivý účinek pak má tento prášek na rakta dhatu, neboli krev, krevní plazmu a celý oběhový systém. Ten díky své nahořkle pikantní chuti rozproudí a roznítí tím vnitřní oheň agni, který jednak tělu zajistí příval nové energie a zároveň spálí veškeré jedy v něm.

Kromě toho se do celého kořene kurkumy často vyřezává podoba boha Ganeshy, jež má vyvolávat sílu překonat překážky, navrátit blahobyt a přinést úspěch. Kurkumin je také populární v jógovém učení, kde se využívá k čištění energetických kanálů a čaker a zároveň také pro posílení vazů.

Antioxidační čaj z kurkumy a zázvoru

Existuje mnoho receptů, jak na vnější, tak i vnitřní využití kurkuminu. My jsme zvolili detoxikační čaj, který tělo pročistí a zároveň nabije tělo novou energií.

K jeho přípravě budete potřebovat:

  • 1 litr čisté vody
  • 15 slabých plátků čerstvě nařezaného zázvoru
  • 5 plátků čerstvého kořene kurkumy nebo 1,5 lžičky práškové kurkumy

Postup:

Vložte všechny ingredience do hrnce a vařte 15 minut. Stáhneme z ohně a nechte vychladnout. Po vychladnutí slijte. Můžete osladit medem. Čaj uchovávejte v ledničce.

OK
Zpracovávám