Šípek najde uplatnění v domácí lékárně i v kuchyni

Imunita Zdraví z přírody

Šípky, plody růže šípkové, jsou doslova vitamínovou bombou. Stačí si je nasušit na zimu a hned se vám bude lépe bojovat s chřipkou a nachlazením. Ze šípku si ale můžete připravit i skvělé pochoutky. Například šípkovou omáčku nebo šípkový olej.

Šípek najde uplatnění v domácí lékárně i v kuchyni

Keře růže šípkové v květnu a červnu krásně vykvetou a ozdobí příkopy podél cest a další slunná místa. Milují totiž sluníčko - jako by z něj do svých plodů vtahovaly veškerou energii. Na podzim se pak dočkáme červených, šťavnatých šípků, ze kterých můžeme těžit po celý rok.

Šípky lze sesbírat a nasušit. Sbírejte vyzrálé, tvrdé plody, které nepřešly mrazem (ty jsou měkké). Plody poměrně dlouho schnou, doporučujeme proto sušit v sušičce na 60 °C. Případně v troubě, ale pozor, při vysoké teplotě šípky zčernají a ztrácejí svoje blahodárné účinky. Při pomalém sušení zase hrozí, že plody zplesniví.

Jak je nám šípek prospěšný?

Po šípku rozhodně neusnete jako Šípková Růženka. Naopak – pomáhá při jarní únavě. Šípek je obrovskou zásobárnou vitamínu C. Pomáhá k normální funkci imunitního systému, což se nám hodí především v podzimním a zimním období, kdy musíme odolávat náporu bakterií a virů. Plody růže šípkové jsou rovněž vhodným doplňkem při léčbě zánětů močového měchýře či močových cest.

5 tipů, jak zpracovat šípek

Šípkový čaj

Zhruba půl hrnečku celých usušených šípků vařte v litru vody půl hodiny. Poté čaj sceďte přes plátýnko, aby se do něj nedostaly chloupky z šípků (dráždily by vás v krku). Doslaďte medem a zpříjemněte si tak dlouhé zimní a podzimní večery vynikajícím šípkovým čajem. Šípky nevyhazujte, můžete je louhovat klidně ještě dvakrát.

Šípkový sirup

Na šípkový sirup budete potřebovat 1 kg šípků, které zalijete 2 l vody. Plody rozmixujte, na 5 hodin uložte, a pak svařte. Nechte louhovat asi půl dne. Následně sceďte přes plátno, dolijte 3 litry vody a přidejte 5 kg cukru a 120 g kyseliny citronové. Při vaření sbírejte pěnu. Šípkový sirup plný vitamínů je hotový, stačí ho slít do sklenic a uchovávat v chladu. Je výborný do čaje nebo jen tak, na lžičku jako prevence.

Šípkový olej

Šípky vložte do sklenice a zalijte je kvalitním olejem (například olivovým). Poměr: 1/3 šípky, 2/3 vody. Nechte sklenici stát na slunném místě a každý den ji protřepte. Po měsíci olej přeceďte. Šípkový olej je vynikající na pokožku – stačí vmasírovat pár kapek. Má hojivé účinky na jizvy a popáleniny a pomáhá regenerovat i nehtovou kůžičku.

Šípková marmeláda

Kilo čerstvých šípků zalijte vodou, aby byly potopené, a vařte je do měkka (cca ½ hodiny). Uvařené šípky propasírujte přes cedník a pak přes jemné sítko, abyste zavařeninu zbavili chloupků. Na každý kilogram zavařeniny budete potřebovat kilo cukru, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut. Šípkovou marmeládu naplňte do sklenic a otočte je dnem vzhůru. Marmeláda je hotová.

Šípková omáčka

Sladkokyselá šípková omáčka se hodí nejen ke zvěřině, ale třeba i ke kuřeti. Receptů na šípkovou omáčku je několik, my pro vás máme recept od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Je totiž dobrý a poměrně rychlý. Budete potřebovat mrkev, šalotku a řepíkatý celer, které orestujete na másle. Přidáte trochu cukru, aby směs zkaramelizovala a pár kuliček jalovce. Pak přijde na řadu šípková marmeláda. Směs vaříte, je potřeba ji zredukovat. Nakonec jen omáčku sceďte a je to.

Dobrou chuť!

OK
Zpracovávám