Rakytník řešetlákový - vitamínová bomba
Trávení Imunita Zdraví z přírody Superpotraviny
Rakytník řešetlákový obsahuje vysoký podíl vitamínu C - jediná oranžová bobulka totiž obsahuje celou doporučenou denní dávku tohoto důležitého vitamínu!
Rakytník a jeho účinky
- podporuje imunitní systém - kromě vitamínu C, obsahuje i vitamín A, organické kyseliny a má i biostimulační účinky. Užívání rakytníku je proto vhodné při nejrůznějších virózách, chřipkách a angíně.
- podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů
- podporuje funkci krevního oběhu, pružnost a průchodnost cév - obsahuje semena, která jsou zdrojem oleje bohatého na flavonoidy, které snižují krevní tlak
- podporuje správné fungování trávicího traktu, správné trávení
- podporuje organismus při očistě od toxických zplodin a civilizačního stresu
Rakytníkový olej
Rakytníkový olej se lisuje za studena a je tak zaručeno zachování všech biologicky aktivních látek důležitých pro lidské zdraví. Olej z rakytníku má tmavě oranžovou barvu a je považován za to nejcennější z celé rostliny.

100% rakytníkový olej užívejte pravidelně a dlouhodobě
- podporuje správné fungování cévního systému - tonus, vitalitu
- podporuje správné fungování pokožky, její kvalitu, vzhled, hydrataci
- podporuje přirozenou obranyschopnost
Nejdůležitější látky v rakytníku a rakytníkovém oleji a jejich účinky
- vitamín C – rakytník obsahuje v průměru až 24x více vitaminu C než citrón a 18x více než kiwi
- vitamín E – příznivě ovlivňuje pokožku, pružnost cév, i další tělesné tkáně, působí na plodnost, neutralizuje volné radikály
- vitamín K – jeho nedostatek vede k poruchám srážlivosti krve, krvácení z různých orgánů a tkání a tvorbě modřin
- vitamín P (bioflavonoidy) – působí jako antioxidant, posiluje obranyschopnost, chrání žíly a tepny – zvyšuje jejich odolnost. Vitamin P napomáhá vylučování toxických prvků z těla a společně s vitaminem C je podpůrným prostředkem při virových onemocněních (např. chřipky a oparů)
- provitamín A (beta karoten) – v organizmu se mění na vitamin A, má antioxidační účinky, napomáhá zlepšovat zrak, funkci plic, tlustého střeva, prostaty a mozku
- provitamín D – v organizmu se přeměňuje na další druhy vitaminu D, je nezbytnou součástí v době růstu dětí, podporuje růst kostí a posiluje je ve stáří
- třísloviny – mají schopnost účinně působit při průjmech a krvácení v trávicím ústrojí. Celkově napomáhají při zánětech v žaludku a střevech, při zevním použití na kůži a sliznice mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek
- organické kyseliny vinná a jablečná – upravují peristaltiku střev
- omega - 3, 6 a 9 – nenasycené mastné kyseliny chrání buňky před destrukcí a poškozením, snižují riziko mozkových cévních příhod a infarktu, zabraňují vysoušení a vypadávání vlasů, napomáhají hojení ran, podporují odolnost organizmu a vitalitu.
- omega - 7 – tato mastná vzácná kyselina se v přírodě vyskytuje jen zřídka, v rakytníkovém oleji je obsažena až ze 40 %. Tato látka působí na trávicí trakt a je antioxidantem.
Recepty z rakytníku
Rakytníkový sirup
Sirup z rakytníku se hodí pro posílení imunitního systému a jako prevence i léčba nachlazení či chřipek. Syrup z rakytníku je navíc velmi chutný, a tak jej rády konzumují i malé děti.
Suroviny:
- 1 l vylisované šťávy z rakytníku
- 1 kg cukru
- lžička kyseliny citronové
Postup:
Šťávu zahřejeme, ale zásadně nevaříme, měla by mít maximálně 65 °C. Přidáme cukr a kyselinu citronovou. Po vychladnutí plníme do důkladně vymytých lahví a uchováváme v chladu a temnu.
Rakytníkový likér
I pravidelná konzumace malého množství rakytníkového likéru má blahodárné účinky na lidský organismus.
Suroviny:
- 500 g plodů rakytníku
- 1 litr kvalitního čirého alkoholu
- 10 lžic medu
Postup:
Plody omyjeme, vložíme do velké nádoby a rozmačkáme. Přidáme med a alkohol a necháme macerovat alespoň po dobu jednoho měsíce, ale můžeme i déle. Občas promícháme. Poté tekutinu nejprve přecedíme přes sítko a následně ještě přes plátno. Můžeme případně dosladit dle chuti medem. Likér nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.