Pečený čaj - sladké pohlazení

Imunita Zdraví z přírody Ženy

K pochmurnému podzimu neodmyslitelně patří šálek horkého čaje. Společně s praskajícím ohněm v krbu je hrnek nějaké dobroty nejlepší prevencí proti smutku a úzkostem, které na nás číhají s příchodem chladnějších dní. Pečený čaj se stal v posledních letech velkým hitem. Už jste ho ochutnali?

Pečený čaj - sladké pohlazení

Možná ano, možná ne… přečtěte si o této voňavé lahůdce víc. O co jde? Pečený čaj je směs kousků ovoce nebo jiných plodů a koření, které stačí zalít horkou vodou. Lístky čajovníku v konvici tedy nehledejte :-)

Bez umělých barviv a konzervantů

Na pečený čaj se můžeme dívat jako na zavařeninu. Jednotlivé kousky ovoce se pečou v troubě společně s voňavým kořením, které dodá chuti šmrnc a s cukrem nebo medem. Ovoce po určitém čase pustí šťávu. Vzniklá směs se ještě horká vleje do připravených sklenic a takto ji lze uchovávat i několik měsíců. Velkým pozitivem je tedy nulová přítomnost barviv nebo chemických látek, které nahrazují chuť a vůni. Jediným konzervantem pak zůstává cukr.

Přínos pro naše zdraví

Je jasné, že jediným, ale zato velkolepým zdrojem prospěšných látek přináší právě zvolený druh ovoce, které se v pečeném čaji nachází. Častým základem pečených čajů tvoří jablka, hrušky nebo švestky. Jsou to naše domácí plodiny, na které je náš organismus zvyklý. Kromě vitamínu skupiny B je v tomto ovoci značný podíl draslíku a hořčíku, který je potřebný pro řadu funkcí v lidském organismu. Vynikající skladbu minerálů a vitamínů však najdeme také v borůvkách, brusinkách, jahodách a dalších chutných plodech našich českých zahrádek a lesů. S čím však počítat nemůžeme je přítomnost vitamínu C. Ten bohužel podléhá vysokým teplotám, které jsou pro přípravu pečeného čaje nutné.

Bez koření to není ono

Důležitou součástí pečených čajů jsou kromě ovoce různé druhy koření. Nejčastěji se setkáte se skořicí, kardamonem, hřebíčkem nebo badyánem. Kdo má rád trochu ostřejší chuť, určitě si oblíbí směs se zázvorem. Pečený čaj můžete ozvláštnit i vanilkovým luskem. Koření není v pečeném čaji pouze pro dodání chutě a vůně, mají totiž na lidské zdraví blahodárný vliv. Skořice je úžasným pomocníkem u mnoha zdravotních potíží, ať už se jedná o problematickou pokožku, artritidu nebo běžné prochladnutí. Kardamon a zázvor se mohou pyšnit pozitivními účinky na trávení. Hřebíček má antiseptické účinky. Co je však těmto kořením společné, je schopnost posilovat imunitu - a přesně to se v podzimním čase hodí.

A co ten cukr?

Možná si říkáte, že by to bez cukru bylo lepší. Vždyť se o jeho škodlivosti mluví na každém rohu. Když to však s pitím pečeného čaje nebude přehánět a dopřejete si ho maximálně jednou denně, určitě vám takové množství cukru neuškodí.

Také by se mohlo zdát, že diabetici mají smůlu a požitek z pečeného čaje si nemohou dopřát. Existuje ale i varianta s obsahem fruktózy pro diabetiky, takže i cukrovkáři si přijdou na své.

Recept na pečený čaj

Kdo má doma zásobu čerstvého, ale třeba i mraženého domácího ovoce a má chuť pustit se do vlastní výroby, prozradíme vám jednoduchý recept.

Vámi vybrané ovoce pořádně omyjte a větší plody nakrájejte na drobné kousky. Jablka ani hrušky není potřeba loupat. Máte-li doma BIO citróny nebo jiné citrusy, doporučujeme nastrouhat kůru, která dodá čaji příjemný říz. Podle chuti přidejte koření a cukr. Směs pořádně promíchejte a rozprostřete na pekáč. Na dvě kila ovoce je vhodné použít asi půl kila cukru. Pečte dvacet až třicet minut v troubě rozehřáté na 200°C. Důležité je, aby ovoce pustilo šťávu. Horkou směs vlejte do vyhřátých sklenic, rychle zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Na šálek čaje stačí přidat jednu až dvě lžičky takto vyrobeného pečeného čaje.

Když se na výrobu pečeného čaje necítíte, sáhněte po hotových směsích - řadu z nich lze zakoupit i v našem eshopu. Doporučujeme pečený čaj Rakytník s kardamonem, který je mezi zákazníky velmi oblíbený a my musíme uznat, že je to opravdu skvělá kombinace.

TIP: Pečený čaj je skvělý pro chladné večery, dokáže prohřát a potěšit vaše chuťové buňky. Výborný je ale i se studenou vodou - osvěží a povzbudí :-)

OK
Zpracovávám