Levandule. Bylinka pro zdraví, chuť i vůni

Péče o tělo Zdraví z přírody Kůže

Kdo by neznal levanduli… Nádherně voní, je krásná a najde využití v kosmetice i v kuchyni. Je to všestranná bylinka, která by vám neměla chybět na zahrádce nebo v květináči. Je to trvalka, takže se z ní můžete těšit dlouhé roky a každoročně si z ní vyrábět nejrůznější „preparáty“.

Levandule. Bylinka pro zdraví, chuť i vůni

Že levanduli díky její vůni najdeme v kosmetice, to ví skoro každý. Málokdo už ale ví je jejích příznivých účincích na lidskou mysl a možnost tuto bylinku využívat při vaření. Levandule je bylina, kterou prostě musíte mít.

Pěstování levandule zvládne i zahrádkář-začátečník

Máme pro vás dobrou zprávu. Pěstovat levanduli je hračka! Nejjednodušší je koupit si sazenici levandule lékařské. Může růst v květináči na okně i v záhonku na zahrádce. Má ráda plné sluníčko, takže ji rozhodně neschovávejte. Nepotřebuje vydatnou zálivku, takže v pohodě přežije, když ji zapomenete sem tam zalít. Přece jenom je její domovinou Středomoří. Levandule lékařská poměrně dobře přezimuje. Zjara a na podzim ji sestříhejte a levandule se vám odmění krásnými hustými keříky, které bohatě kvetou. Radost pohledět!

Jak sbírat a sušit levanduli

Květy sbírejte ve chvíli, kdy ještě nejsou úplně rozkvetlé a za sucha. Při stříhání stonků dbejte na to, abyste ustřihli pouze zelenou část, nikoliv už tu dřevnatou. Stonky pak můžete svázat, pověsit je a tímto způsobem sušit na dobře větraném místě. Pokud budete sušit v sušičce, ať teplota nepřesáhne 35 °C.

Levandule nejen na nervy

Levandule je známá pro své uklidňující účinky. Ne nadarmo si můžete koupit například levandulové polštářky. Pokud jste napjatí, pod tlakem, nemůžete usnout a nejde vám odpočívat, přivoňte si k levanduli. Přispívá k lepší duševní pohodě.

Levandule může ulevit i při křečích. Promasírujte si levandulovým olejem břicho – urychlíte tak peristaltiku střev a uleví se vám. Levandulovým olejem maminky často masírují svým děťátkům bříška, čímž pomohou k normálnímu trávení.  Levandulovým olejem si také můžete provonět koupel. Při koupeli levanduli zároveň i inhalujeme, což pomáhá uvolňování dýchacích cest.

Levandule v kuchyni

Levandule jako koření má nezaměnitelnou chuť a je třeba s ní nakládat opatrně. Hodí se k pečenému masu, houbám a perfektně dochutí sladká jídla. Levanduli využijete i do nápojů. Připravte si třeba lahodný, svěží levandulový sirup.

Na levandulový sirup budete potřebovat:

  • 0,5 litr vody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 citrón
  • 10 g kyseliny citrónové
  • asi 10 květů (stonků) levandule

Z tohoto množství vyrobíte zhruba 1 litr levandulového sirupu. Do převařené, již vychladlé vody ponořte stonky levandule a přidejte nakrájený citron. Nechte je louhovat minimálně 1 den. Poté vodu slijte přes pláténko a ohřejte asi na 40 °C. Ve vodě rozpusťte cukr a kyselinu citrónovou. Až se všechen cukr rozpustí, levandulový sirup je hotový. Skladujte ho v chladu.

Doufáme, že jsme vás navnadili k pěstování, a hlavně využívání levandule :-).

OK
Zpracovávám