Kopřiva dvoudomá

Zdraví z přírody Kůže Zuby

K čemu využívali předci kopřivu dvoudomou a jak se dá využít dnes? Prozradíme, jaké části rostlin sbírat a co vše obsahuje.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je vytrvalá houževnatá bylina s pichlavými listy s chloupky. Roste hojně u starých zdí, zarostlých koutů, příkopů a cest. U nás je považována za hojně rozšířený plevel, který po dlouhá staletí využívá nejen v kuchyni jako potravina, bylinka a léčivka, ale také ke krmení dobytka. A například pivovarníci kopřivu přidávali do piva, aby v létě nezkyslo. 

Historie léčby pomocí kopřiv sahá do velmi dávné minulosti. Na její léčevbné účinky nedala dopustit ve středověká abatyše Hildegarda z Bongenu, vodolékař a farář Kneipp a mnoho dalších. 

K léčbě dlouhodobého kloubního revmatismu se ve středověku používalo šlehání postižených míst čerstvě natrhanými kopřivami. Tato procedura vedla k podpoře prokrvení a zvýšení látkové výměny v kloubu. Tuto drsnou metodu již dnes nepoužíváme, spíše jsme si oblíbili kopřivu využívat v jarní kuchyni nejen jako bylinku, ale chutnou jarní zeleninu do řady velikonočních pokrmů.

Co znamená, že je kopřiva dvoudomá?

Proč dvoudomá? Kopřiva roste jako samice a samec, tedy na jedné rostlině jsou samčí květenství a na druhé samičí.

Co se sklízí

Z kopřivy sbíráme list a nať a to vždy jen vrcholové čerstvé mladé části rostlin. Sběr kopřivy na čaj je nejlepší od časného jara do května. Nať se sbírá ještě před kvetením v období od konce dubna do září. U kopřivy mohou být využity i kořeny na přípravu odvaru na vlasy. Ze samičích rostlin po odkvětu můžeme sbírat i jedlá semínka.

Pozor dejte při sběru na místa, kde se kopřivám velmi daří. Pokud najdete místo, kde kopřiva masivně roste, pravděpodobně to bude místo, kde je země masivně zasažena dusičnany ze zemědělství. Na takovýchto lokalitách kopřivu nikdy nesbíráme. Vybírejte si pro svůj sběr čístá místa v přírodě, daleko od rušných silnic a zemědělských polí.

Co kopřiva dvoudomá obsahuje

Listy a nať kopřivy obsahují velké množství zeleného barviva – chlorofylu. Dále vitamín C, třísloviny, minerální látky jako je hořčík, vápník, železo a draslík. Obsahuje i kyselinu křemičitou, která prospívá vlasům a nehtům a kyselinu mravenčí, která spolu s histaminem způsobuje pálivost při popálení od kopřivy. Obsahuje také vitamín D, fosfor, serotonin, rutin a kvercetin.  

Semínka kopřivy = superpotravina

Semínka kopřivy můžeme označit za superpotravinu. Semínka sbíraná ze samičích rostlin obsahují vysoké množství nutručních látek, vitamínů A, B, C, E a minerálů jako je železo, vápník a draslík. Semínka si můžeme nasypat na salát, přidávat do pomazánek nebo naložit na zimu do medu.

V čem může pomoci kopřiva

Jakými způsoby můžeme kopřivu využít a k čemu slouží?

  • Extrakt z listů kopřivy získáváme po zalití horkou vodou louhováním jako při přípravě čaje. Je možné připravit kopřivový výluh i za studena.
  • Kořen kopřivy obsahuje velké množství tříslovin. Extraktu z kořenů je tak možné využít jako kloktadla pro své svíravé účinky.
  • Z kopřivy můžeme lisovat i čerstvou šťávu a přidávat ji do jarních zeleninových šťáv jako součást očistné kůry. Pozor, tato silná šťáva ale není určena pro děti, těhotné a kojící matky!
  • Kopřivový výluh podporuje vylučování moče, prospívá tím i zdraví močových cest, ledvin a prostaty.
  • Na přípravu kopřivového čaje použijeme 1 lžičku sušené nebo čerstvé kopřivy na šálek vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat.

Díky obsahu chlorofylu a železa  můžeme kopřivu zařadit do svého pitného režimu, pokud se nám tyto minerály nedostávají. Což naši předci na jaře dobře věděli a záměrně tak kopřivu a ostatní plané jarní bylinky zařazovali své stravy. Kopřivu proto i my dnes často na jaře přidáváme do velikonoční nádivky nebo z ní připravujeme špenát.

Kopřiva přispívá zdraví našich kloubů, cévní soustavě, ale i kůži. Osvěžuje tělo, porporuje vitalitu a přirozenou obranyschopnost těla.

Kopřiva v kosmetice

Díky vysokému obsahu kyseliny křemičité spolu s dalšími minerály se kopřiva využívá pro zdraví pokožky, vlasů i nehtů a její extrakt bývá častou složkou šampónů, vlasových masek a výživových sér podporujících zdraví a vitalitu vlasů a vlasové pokožky. Z kořene můžeme připravit odvar na oplach vlasů nebo potírání vlasové pokožky hlavy.  (PharmDr. Kamila Horníčková)

Upozornění při užívání kopřivy

Kopřiva patří mezi silněji účinné bylinky z naší přírody. Její používání nám přínáší prospěch, přesto by se neměla užívat dlouhodobě, nadměrně a pouze, pokud ji naše tělo potřebuje. Ideální pro kopřivu jsou jarní měsíce, kdy sama v přírodě právě roste. Pokud ji chcete používat i mimo období jejího růstu, přidejte si kopřivu do směsi s dalšími bylinkami. 

Pozor na žahavý sekrek z chloupků kopřivy

Při kontaktu s rostlinou může dojít k popálení pokožky žahavým sekretem z chloupků. Vyrážka napodobuje alergickou reakci. Do kůže se dostávají prakticky tytéž látky, které se uplatňují při vzniku alergie. Kopřiva sama o sobě obsahuje histamin, látku navozující rozvoj alergické reakce (tu dobře známe pokud se o kopřivu spálíme a vyběhne nám puchýřek). Kopřiva není tedy vhodná pro citlivé lidi s výskytem alergií nebo histaminovou intolerancí. Odtud i lidové pojmenování kopřivka. V případě popálení kopřivou chladíme postižená místa pokožky studenou vodou.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

OK
Zpracovávám
Zeptejte se lékárníka