Je libo fenykl? Uleví bříšku a zazáří v kuchyni

Trávení Děti Zdraví z přírody Ženy Superpotraviny

Dá se říct, že bylina s původem od Středozemního moře u nás už zdomácněla. A není divu. Je nám užitečná od narození po stáří. Je oblíbená pro své účinky, charakteristickou vůni i nasládlou chuť.

Je libo fenykl? Uleví bříšku a zazáří v kuchyni

Je to skoro neuvěřitelné, ale fenykl se už ve starověku rozšířil ze Středozemí do celého světa. Na první pohled byste si mohli fenykl splést s koprem, to kvůli jeho typickým řapíkatým listům a okolíkům. Těsně nad zemí ale zahlédnete bílou hlízu, která se používá převážně v kuchyni. V bylinkářství naopak využijeme semena fenyklu

Z fenyklu zužitkujeme každou část:

  • Stonky připomínají celer, ale chutnají po anýzu.
  • Listy využijete jako koření.
  • Semena mají příznivé účinky a také se dají použít jako koření.
  • Hlíza je v kuchyni považována za velmi chutnou zeleninu.

Fenykl – proti nadýmání pro miminka i dospělé

Nadýmáním zdaleka netrpí jenom malé děti. Pořádně potrápit dokáže i dospělé, a především pak ženy. Nejosvědčenějším způsobem, jak bojovat s nadýmáním, je pravidelný pohyb. Podporuje peristaltiku střev. Stačí půlhodinka chůze denně. 

Další úlevu od nadýmání poskytnou semínka fenyklu. Právě fenyklový čaj patří mezi tajné zbraně všech maminek. Už novorozence dokáže zbavit bolestivého nadýmání a koliky a vhod přijde i kojícím maminkám, protože podporuje laktaci.

Jak připravit fenyklový čaj pro kojence

V hmoždíři rozdrťte lžíci fenyklových semínek, díky tomu se z nich snáze uvolní všechny prospěšné látky. Rozdrcená semínka zalijte vroucí vodou a asi 15 minut je louhujte. Pak stačí čaj přecedit a vypít. Dětem fenyklový čaj velmi chutná pro svou nasládlou chuť. Čaj pomůže i při zácpě.

  • Věděli jste, že fenyklový čaj vám uleví i při nachlazení? Pomáhá totiž s odkašláváním.

S fenyklem v kuchyni

Fenykl se jako zelenina podobá celeru. Nejvíce inspirace pro jeho využití najdeme v italské kuchyni. Pokud máte rádi chuť lékořice, jsme si jistí, že si vás fenykl získá a zařadíte ho do svého jídelníčku. Pokud budete chtít silnou chuť zjemnit, stačí fenykl povařit.

Až budete v obchodě vybírat hlízy fenyklu na večeři, sáhněte po těch menších, které jsou zpravidla mladší, šťavnatější a chutnější.

  • Svrchní listy z hlízy si uschovejte, použijete je například na fenyklovou polévku.
  • Nať připomínající kopr se hodí fenyklového salátu.
  • Zelené řapíky odřízněte, jsou tuhé.

Fenykl se hodí jako příloha k rybám, výborný je zapečený s masem. Můžete ho rozpůlit a po vrstvách rozebrat, aby vytvořil jakousi mističku, kterou následně naplníte oblíbenou směsí. Abyste si na fenykl v kuchyni zvykli, bude to chtít trochu času. Nepochybujeme ale, že mu přijdete na chuť!

OK
Zpracovávám