Chutná a zdravá snídaně
Kuskus vaříme většinou na slano. Ale skvěle chutná i jeho sladká verze. Poradíme vám, jak si udělat rychlou, zdravou a chutnou snídani nebo lehkou svačinu. Pojďme na to.
Čerstvé vs. sušené ovoce
Ovoce je velmi významným zdrojem vitamínů a živin. Nejčastěji v ovoci najdeme vitamín C, draslík a kyselinu listovou, což jsou živiny, kterých má řada lidí nedostatek. Ovoce rovněž obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá snižovat cholesterol, zvyšuje pocit sytosti a plnosti. To se skvěle hodí při hubnutí nebo udržování hmotnosti. Ovoce je navíc bohatým a kvalitním zdrojem antioxidantů.

Víte, že ...
Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů zpomaluje stárnutí a snižuje riziko vzniku řady onemocnění.
Mimo sezónu můžete svůj jídelníček obohatit o sušené ovoce. To je stejně jako čerstvé ovoce bohaté na vitamíny a minerály, ale protože při dehydrataci může ovoce přijít až o 7/8 vody má sušené ovoce výraznější chuť a dochází ke ztrátě vitamínu C.

Náš tip
Sušené ovoce má více přírodního cukru a kaloríí, proto doporučujeme vyhnout se slazenému sušenému ovoci a jíst sušené ovoce v menší míře než čerstvé.
Proč jíst oříšky
Oříšky jsou zdravou potravinou, která by neměla chybět v našem jídelníčku. Jsou zdrojem bílkovin, minerálních látek, vitamínů a tuků, z nichž převažují zdravé nenasycené lipidy. Ty pomáhají bojovat našemu organismu proti kardiovaskulárním chorobám a dalším civilizačním onemocněním. Kvůli vysokému obsahu tuků a energetické hodnotě je potřeba ořechy konzumovat v rozumné míře. Doporučená denní dávka je 30-50 g (přibližně hrst).
Lískové oříšky
Jsou u nás běžně rozšířené a jsou významné pro svůj obsah mědi, dále pak manganu, železa, hořčíku, vitamínu E a vápníku. Lískové oříšky mají pozitivní vliv na zdraví očí a doporučují se konzumovat lidem s cukrovkou druhého typu a také prospívá našim mozkovým závitům a jsou tedy vhodné pro děti, studenty a starší lidi (i seniory).
Pistácie
Obsahují ze všech oříšků nejvíce železa a naopak nejméně kalorií. Nachází se v nich vitamíny A, E a B a rovněž draslík a thiamin. Prospívají imunitnímu, nervovému i cévnímu systému. Pozitivně působí na zlepšení nálady a podporují mozkovou aktivitu a intelekt.

Sladit ano, ale pozor na množství
Datlový sirup je považován za zdravější alternativu slazení. Má méně kalorii než klasický cukr. Přesto byste měli sladit s rozumem :-)
Na jednu snídani budete potřebovat
- 50 g kuskusu
- 90 ml vody
- 50 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, jahody, třešně, fíky...)
- 15 g lískových oříšků nebo pistácií
- 1 lžičky medu nebo datlového sirupu
- špetka skořice
- kousek másla
Postup
- Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme kuskus a lehce ho osmahneme.
- Poté kuskus zalijeme vodou a počkáme až změkne.
- Do vzniklé směsi nakrájíme kousky ovoce, oříšky a skořici.
- Nakonec dosladíme medem nebo datlovým sirupem, důkladně promícháme a stáhneme z planeme.
Dobrou chuť 💚