Bez černý – v létě osvěží, v zimě zahřeje

Imunita Zdraví z přírody Detoxikace

Kdo by neznal bez černý ze školních lavic. Ve sběru bylin byl asi nejoblíbenější. Snadno se trhal a rychle přibýval. Tehdy jsme si jen sotva uvědomovali, jakou sílu v sobě ta malá kvítka obalená v pylu ukrývají.

Bez černý – v létě osvěží, v zimě zahřeje

Roste planě u silnic, polních cest, u potoků. Bez si ale můžete vysadit i na zahradě. Prý skvěle odhání krtky! Jeho hlavní přednost ale spočívá v květenství, které se už desítky let používá v lidovém léčitelství i ve farmacii. Bez černý je užitečný hned na dvakrát – od května do června, kdy se sbírají jeho květy, a od konce srpna a v září kdy keře obtěžkají bohaté plody. Černé bobule chutnají především ptákům, a tak musíte být ve sběru rychlejší než oni! 

Jak nám bez černý prospívá 

Staré přísloví říká „před heřmánkem smekni a před bezem klekni“. Bez černý si zaslouží hodně pozornosti. Květ pomáhá při typickém zimním prochladnutí, dokáže pomoct při očistných kůrách a přispívá k čištění zahleněných průdušek. Pozor, bez může  být mírně projímavý (což někdo může využít při zácpě). Sušený bez černý se dokonce stává součástí inhalačních směsí proti rýmě . Květ můžete sušit nebo z něj vyrábět třeba limonádu či sirup. 

Bobule, tedy plody černého bezu někdy nazývané také bezinky, možná vypadají na pohled trochu jedovatě, ale jedovaté rozhodně nejsou. Bezinka má i antioxidační účinky a podporuje imunitní systém.  Bobule můžete zpracovat na několik způsobů – usušit je, vyrobit z nich sirup, víno nebo je zavařit.

Jak usušit květy bezu a co s plody 

Na jaře sbírejte celá květenství bezu krátce potom, co se krajní kvítka rozvinou. Při sběru musejí být suché. Až si je donesete domů, rozprostřete je buď na tenký papír nebo na síto. Ještě lépe se suší, když je pověsíte za stopku. Pokud květy zhnědnou, můžete je vyhodit, jsou bezcenné. Správně usušené květy jsou krásně žluté až zlatavé. 

Jak už jsme radili, se sběrem bezinek neotálejte, než je sezobou ptáci. Suší se na slunci, alespoň z počátku, pak je můžete dosušit uměle v troubě nebo sušičce ovoce. Po usušení jsou plody scvrklé, lesklé, černofialové a na chuť jsou sladko kyselé.

Recepty z černého bezu 

  • Limonáda z černého bezu -  na 4 litry vody potřebujete zhruba 8 čerstvých květů bezu, 50 g cukru a jeden citron nakrájený na plátky. Svařte vodu s cukrem, slijte do sklenice a přidejte zbylé přísady. Limonádu přikryjte plátýnkem a nechte asi týden odpočívat v teple, ale ne na přímém slunci. Potom limonádu přeceďte, vychlaďte a podávejte. V letním horku je skutečně osvěžující. 

  • Sirup z černého bezu – potřebujete 20 květů bezu černého, jeden citron na plátky, 1,5 kg cukru krupice, 2 lžičky kyseliny citronové a 1,2 l vodu. Nejprve svařte vodu s cukrem, potom přidejte květy, citron a kyselinu citronovou. Na chladném místě nechte nálev louhovat asi 5 dní, dvakrát denně ho promíchejte. Po pěti dnech sceďte přes plátýnko a uložte do lednice. 

  • Bezové víno - 2 litry bezinek povařte ve 4 litrech vody, přidejte 1,5 kg cukru, 3 hřebíčky a vařte 10 minut. Do vlažného nálevu pak přidejte 5 dkg kvasnic a nechte 24 hodin odpočívat. Poté promíchejte a znovu nechte kvasit celý den. Sceďte a uložte do tepla, než ho budete podávat. 

  • Kosmatice neboli smažené květy bezu černého jsou skutečnou delikatesou. Ze 2 lžic mléka, 3 lžic hladké mouky, 2 vajec, špetky kypřicího prášku udělejte těsto. V těstě potom namáčejte květy bezu a zhruba tři minuty smažte dozlatova.  

Dobrou chuť! 

OK
Zpracovávám