Bazalka, královna italské kuchyně

Trávení Zdraví z přírody

Kdo by neznal bazalku. Nádherně voní, a ještě lépe chutná. Věděli jste, že má původ v Indii? Bazalka je velmi oblíbená bylinka už jen proto, že si ji každý může sám vypěstovat. Ať už na zahrádce, nebo za oknem v květináči. V tom druhém případě si pak její úžasnou chuť můžeme dopřát i přes zimu.

Bazalka, královna italské kuchyně

Bazalka pravá se k nám dostala z Indie v 16. století. Využívala se na výrobu různých vonných olejů, v Egyptě ji dokonce dávali faraonům do hrobky. Zatímco v Indii je bazalka trvalkou, u nás ji pěstujeme jako jednoletou bylinku na záhoncích či v květináčích. Můžete si vypěstovat klasickou bazalku se zelenými listy nebo s temně rudými listy. Nebo si je do truhlíku vysaďte obě dvě. 

Pěstování bazalky je poměrně jednoduché, jen vyžaduje správnou zálivku, tedy ani vysušení, ani přemokření. Má ráda slunce, ale nepotřebuje, aby na ni pražilo celý den. Ideální je jihovýchodní nebo jihozápadní okno. Občas bazalku napadnou mšice, v tom případě využijte některý z biologických postřiků. Bazalka a rajčata jsou nerozlučná dvojka nejen v kuchyni, ale říká se, že byste je u sebe měli i pěstovat. Bazalka rajčata krásně provoní. 

Kdo si v obchodě koupí bazalkové semínko, doporučujeme ho vysévat rovnou tam, kde poroste. Bazalka totiž hůře snáší následné přesazování.

Účinky bazalky 

Bazalka podporuje vylučování žaludečních šťáv, pomáhá při plynatosti a trávení. Je tedy dobrá na celý trávicí systém. Příznivě působí i na dýchací ústrojí (ulehčuje odkašlávání). Bazalka navozuje pohodovou, příjemnou náladu.  

Recept na bazalkové pesto 

Pesto z bazalky je velmi oblíbené a jen tak samotné se špagetami je skutečně výborné. Využijete ho samozřejmě v mnoha dalších receptech. Jak na něj? 

  • Tyčovým mixérem rozmixujte listy bazalky, olivový olej, stroužek česneku, sůl, lžíci pinioných nebo vlašských ořechů.
  • Potom smíchejte pesto v misce se strouhaným parmazánem.
  • Hotové pesto si naplňte do sklenic a skladujte ho v lednici. Rozhodně platí, že ho dříve sníte, než by se zkazilo. 

Máte velkou úrodu bazalky? Využijte ji! Bazalku si můžete nasušit nebo také zmrazit, což je méně známý způsob. Natrhejte ji i s natí, nasekejte a rychle zmrazte. Nelekněte se, když zčerná. Až ji rozmrazíte, bude chutnat skoro jako čerstvá bazalka. 

OK
Zpracovávám