Bylinná kosmetika s rozmarýnem

Rozmarýn lékařský pochází ze Středomoří, ale byl nejspíš znám již ve starém Egyptě. Je to bylinka mnoha možností – hezky voní a vypadá, lze ji tedy využít jako dekorativní rostlinku, a zároveň má mnoho vlastností, které se uplatní v kuchyni, v bylinkářství i v kosmetice.

Bylinná kosmetika s rozmarýnem - detailní popis

Co umí rozmarýn?

  • má dezinfekční a antiseptické účinky,
  • povzbuzuje oběhový systém,
  • zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, čímž posiluje paměť a soustředění,
  • uklidňuje a mírní nervové vyčerpání.

Rozmarýn můžeme užívat jak vnitřně ve formě čajů nebo nálevů, tak ve formě olejů nebo mastí k užití zevnímu. Navíc si větvičkami rozmarýnu provoníme šatní skříň, podobně jako levandulí.

Čaj z rozmarýnu je vhodný při poruchách zažívání, nechutenství nebo nadýmání, má močopudné účinky a v neposlední řadě upravuje menstruaci.

Rozmarýnový olej má mnohostranné využití – v aromalampičce pomáhá tlumit bolesti hlavy, potíráním pokožky zlepšuje její prokrvení, čehož je využito v boji s celulitidou, uvolňuje ztuhlé a pohmožděné svaly a klouby.

Účinky rozmarýnu jsou velmi platné také při léčbě akné nebo ekzémů, blahodárně působí na pokožku hlavy – jejím prokrvením pomáhá v boji proti lupům, podporuje růst vlasů.

Pozor: Rozmarýn není vhodný pro děti, těhotné ženy a osoby trpící epilepsií.

OK
Zpracovávám