Zdravé vaření: Trhané bramborové lokše se zkaramelizovanými jablíčky

Kéž bychom mohli říct, že jaro už je za rohem. Tak tomu bohužel prozatím není, a tak jsem se rozhodla, že bychom si uprostřed zimy mohli zamlsat.Trošku, ne moc – jedna delší procházka po jídle to zase spraví. Takže, znáte bramborové lokše? Jejich zdrojem by ve vaší rodině mohla být pravděpodobně babička. Ta moje byla. Dělávala je přímo na plotýnce (i když už elektrické) a sypala je skořicí a cukrem. Já je budu mít s babičkou spojené už napořád, přesto jsem se rozhodla je trochu přizpůsobit svým dnešním chutím.

Zdravé vaření: Trhané bramborové lokše se zkaramelizovanými jablíčky

Staročeské bramborové placky se dají dělat  na sladko i slano. Dají se jíst samostatně nebo jako příloha. Já miluji lokše v jejich sladkém provedení... skvěle se doplňují s již zmíněnou skořicí, ale výborné jsou i s povidly či mákem. 

Na lokše pro dva strávníky budete potřebovat:

  • 500 g vařených a vychladlých brambor
  • 120 g špaldové mouky
  • půl lžičky soli
  • klasické nebo přepuštěné máslo na potření

Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a spolu s moukou a solí zpracujte do těsta. Z něj pak udělejte váleček, který nařežte na stejné díly, ze kterých poté vyválejte jednotlivé placky. Placky se nebojte opéct na sucho na pánvi (bude to chtít pozvolné opékání). Ještě teplé je potírejte máslem.

Už v průběhu opékání si na druhé pánvi připravte zkaramelizovaná jablíčka. Budete na ně potřebovat:

  • 4 jablka
  • vrchovatou lžíci kokosového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • skořici
  • na kolečka nakrájené datle
  • rozinky
  • nasekané vlašské ořechy

Na pánvi si nechte zpěnit olej a přidejte na půlměsíčky nakrájená jablka, ta zasypte třtinovým cukrem. Až ovoce změkne a začne karamelizovat, přidejte pokrájené sušené ovoce, ořechy a mletou skořici (množství nechám na vaší chuti).

No a po jídle vyražte na tu procházku! :-)

 

 

OK
Zpracovávám