Zdravé vaření: Meruňkovo-tvarohový dezert bez mouky

Také si v létě užíváte všechno to ovoce kolem? Už je za námi sezóna jahod, rybízu a borůvek a tou další neméně skvělou je meruňková sezóna. Slaďoučké ovoce prostě k létu patří. A kouzlit se s ním dá i bez mouky a někdy se ho také vyplatí dát dohromady s cuketou, aby tak vzniknul krásně vláčný dezert, po kterém se zapráší.

Zdravé vaření: Meruňkovo-tvarohový dezert bez mouky

Pokud milujete spojení ovoce a tvarohu, tak to čtete správný recept. Navíc v něm zužitkujete cuketu, kterou ani nemusíte pěstovat a přesto jich máte doma určitě několik kousků, které jste dostaly třeba od maminky, babičky či hodného souseda.

Na korpus budete potřebovat:

  • 2 vejce z domácího chovu
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce ghí másla
  • 150 g najemno mletých mandlí
  • 100 g najemno mletých lískových ořechů
  • 400 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Vyndejte si z lednice vejce a nechte je "ohřát" na pokojovou teplotu. To stejné udělejte i s máslem ghí, aby vám hezky povolilo. A pak obojí šlehejte s cukrem. Na závěr přisypte jedlou sodu a těsto velmi dobře promíchejte. Přidejte namleté oříšky, promíchejte a na závěr nezapomeňte na nastrouhanou cuketu. Na dno dortové formy dejte kolečko pečícího papíru, aby se vám korpus nepřilepil. Pečte na 200 °C na cca 25 minut.

Po vychladnutí přijde na korpus tvarohová vrstva, potřebujete na ni:

  • 250 g vaničkového tvarohu
  • 50 g zakysané smetany
  • krémový med – možství dle vaší chuti

Poslední vrstvou je ovoce

10 meruněk povařte asi v 1 dcl vody, přidejte agar (1/2 lžičky), vařte ještě tak 3 minutky a poté oslaďte javorovým nebo rýžovým sirupem. Nechte odstát na plotýnce, agar totiž začíná zahušťovat až při chladnutí. Tady je potřeba vychytat správný okamžik, aby vám ovo-vrstva nestékala z dezertu a zároveň, aby při polévání nebyla už moc tuhá. 

Dezert dejte před podáváním vychladit minimálně na hodinu.

Tak ať žije letní mlsání!

 

OK
Zpracovávám