Zdravé vaření: Košíčky s lososem a koprem

Léto vybízí k poznávání nových věcí. Nebojte se být spontánní a dejte šanci novým barvám, vůním a chutím. Dlouhé rozmýšlení a pohodlnost si schovejte na zimu, během které budete ze vzpomínek na letní zážitky čerpat energii. Tento přístup by se ve vašem talíři mohl projevit celkovou odlehčeností, jednoduchostí, hravostí a hlavně tedy v těch zmíněných nových ingrediencích nebo při nejmenším kombinacích.

Zdravé vaření: Košíčky s lososem a koprem

Já mám moc ráda, když se na mém talíři nachází mnoho chutí, které mohu mezi sebou kombinovat, a miluju, když můj talíř hýří barvami. Zároveň mám ale ráda rychlé vaření a také, když se to, co uvařím k obědu, dá zobnout případně i za studena (někde na výletě v přírodě). Nejsem vegetarián, ale jediné maso, které jím, je rybí. A tak má losos ve Zdravých receptech premiéru a já doufám, že vám bude moje pojetí chutnat. 

Na 12 košíčků budete potřebovat:

  • 150 g hladké kukuřičné mouky
  • 60 g povoleného Ghí
  • 7 lžic vody
  • necelou čajovou lžičku soli

– náplň vytvoříte ze:

  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g balkánského sýra
  • 250 g lososa
  • 1 menší cibule
  • 2 lžic na jemno nasekaného čerstvého kopru

Ingredience na těsto promíchejte a vytvořte z nich těsto, které nechte 20 minut odpočinout v lednici. V průběhu toho si vymažte formu na muffiny a pak z těsta prostě vždy "uždíbněte" potřebné množství a ve formičce vytvořte košíček. Košíček naplňte směsí ze zakysané smetany, nastrouhaného sýra, na kousky nakrájeného lososa a cibulky a nasekaného kopru. Pečte na 220 °C asi 20 minut. 

Hráškové pyré a grilovaná zelenina jako příloha

Jako příloha ke košíčkům se skvěle hodí hráškové pyré. To nejchutnější je z čerstvého hrachu, který právě dozrává. Pokud se vám ho nepodaří sehnat, udělejte ho ze sušeného. To znamená, že si den dopředu namočíte hrách a následně ho uvaříte v nové osolené vodě a rozmixujete se smetanou (lze i rostlinnou) a s přepuštěným máslem Ghí. 

Grilovanou zeleninu bych jedla zejména teď v létě pořád a myslím, že se jako příloha hodí ke všemu. Tahle je dělaná v troubě na program gril, lehce osolená a politá olivovým olejem. Vyzkoušejte. 

Tip na dip

Zeleninku můžete doplnit ještě různými dipy. Já dávám na jistotu, kterou je zakysaná smetana, pak často dělám hummus, který jím se zeleninou prakticky celé léto, a bazalkový dip, který je inspirovaný pestem, jen je jednodušší. 

Základní ingredience na hummus:

Jak udělat bazalkový dip:

  • hrst kešu oříšků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trošku soli
  • 10 lístků bazalky

Tak ať je vaše léto co nejpestřejší!

OK
Zpracovávám