Kuchařkou: Konopné krekry

Když si člověk řekne, že nebude jíst pečivo ani žádné sladkosti, sušenky, chipsy… Ale přesto ho čas od času přepadne chuť si zamlsat. Ať už na rychlou svačinku nebo večer k filmu vyzkoušejte krekry z konopné mouky a konopných semínek. Výčitky mít nemusíte, ba naopak - dodáte tělu celou řadu vitamínů a minerálů.

Kuchařkou: Konopné krekry

I když pojem konopí vyvolává kontroverzní reakce, není sporu o tom, že je v mnoha oblastech zdravé. Konopná semínka či mouka z nich umletá pochází z technického konopí, které omamnou látku THC neobsahuje či jen opravdu v miniaturním množství. Obě tyto suroviny tedy lze sehnat běžně v prodejnách se zdravou výživou.

Chcete-li si večer u televize zakřupat, pochutnat a navíc udělat něco pro své zdraví, upečte si konopné krekry, které jsou raz dva.

Na krekry pro jednu osobu budete potřebovat

  • 2 lžíce konopné mouky

  • 2 lžíce konopných semínek

  • 3 lžíce mandlové mouky

  • 1 lžíci sezamových semínek

  • 1 lžíci slunečnicových semínek

  • 1 vejce

  • 1 stroužek česneku

  • ⅕ lžičky himalájské soli

Postup

Česnek prolisujte a všechny ingredience smíchejte dohromady. Vznikne tužší těsto, které pomocí lžíce rozprostřete na plech s pečícím papírem o tloušťce ani ne půl centimetru. Dřív než plech šoupnete do trouby, vyplatí se pomocí kráječe na pizzu (či obyčejného nože) nařezat dílky podle vašich představ - čtverečky, trojuhelníky nebo třeba větší obdélníky připomínající knockebröt. Po upečení se vám podaří krekry krásně nalámat. V předehřáté troubě pečte na 180°C asi 10 - 15 minut. Záleží na druhu trouby.

Jestli jste ze svého jídelníčku vyřadili pečivo a přemýšlíte na co si namazat pomazánku, myslím, že tyto krekry jsou k tomu jako dělané. Já si je namazala pouze pomazánkovým máslem a posypala čerstvou řeřichou - bylo to výborné!

Klíčení řeřichy

Klíčení čehokoliv je teď velká móda. Mladé výhonky nebo rostlinky, které se vyklubaly ze semínek a zrníček, jsou plné života a cenných vitamínů a minerálů. Zvláště mimo sezónu čerstvé zeleniny se vyplatí klíčit a klíčit. A jestli jste ještě nikdy nezkoušeli vyklíčit jakákoliv semínka, začněte s řeřichou - je to snadné. Stačí semínka udržovat ve stálém vlhku. Buď je nasypte na vlhkou vatu nebo je nechte vyklíčit pouze ve vodě jako já. Důležité je nenechat vodu úplně odpařit. Za pár dní si můžete pochutnávat na jemně štiplavé chuti malých lístečků.

KONOPNÉ SEMÍNKO - Obsahuje vyvážený poměr omega mastných nenasycených kyselin a prý až 20 druhů aminokyselin. Z minerálů pak hořčík železo, vápník, jód a celou řadu dalších. Pomáhá posilovat imunitní systém a udržovat zdravou pleť.

VYKLÍČENÁ ŘEŘICHA - Obsahuje velké množství vitamínu C, A a B1. Používá se při zánětech močových cest a pomáhá pročistit ledviny. Podporuje trávení zvyšováním žaludečních šťáv. Hodí se konzumovat s těžkými a tučnými jídly.

OK
Zpracovávám